Ползите от приема на протеин

Докато повечето хора приемат достатъчно протеин, за да избегнат дефицит, за някои би било по-полезно да увеличат значително приема на протеин. Многобройни проучвания подчертават значителните предимства на диетите с високо съдържание на протеин за цялостното ни здраве, включително за  редуциране на теглото и оптималната работа на метаболизма. Продължавай да четеш, за да научиш повече за ползите от приема на протеин за тялото. 

5 ползи за тялото ти от приема на протеин 

Подобрява здравето на костите

Много дългосрочни проучвания доказват, че протеинът, включително животинският протеин, има значителни ползи за здравето на костите. Хора, които се хранят с повече протеинова храна поддържат по-добра костна маса с напредване на възрастта и са изложени на много по-малък риск от развиване на остеопороза и фрактури. 

Редуцира апетита и стимулира метаболизма

Ако търсиш начин да се разделиш с излишните килограми или коремни мазнини, обмисли заменянето на някои от въглехидратите и мазнините в менюто си  с протеинови храни. Проучванията показват, че протеинът е истинският шампион по засищане. Не само това, но и стимулира метаболизма, като по този начин ускорява изгарянето на калории. Включването на повече протеини в диетата ти ще ти помогне да се чувстваш сит за по-дълго време и ще подпомогне процеса на отслабване.

Изгражда и поддържа мускулната маса

Протеинът е основният градивен елемент на мускулите. Следователно адекватният прием на протеин е от съществено значение за поддържането на мускулна маса, както и за насърчаването на мускулния растеж, когато се съчетае със силови тренировки. Каквито и физически активности да правиш обаче е важно да приемаш достатъчно количество протеин, за да подпомогнеш възстановяването на мускулите и да поддържаш оптимално ниво на енергия.

Подпомага възстановяването на тялото след травма

След като протеинът е градивният елемент на тъканите и органите в тялото, следва съвсем логичното твърдение, че допълнителният му прием помага за по-бързото възстановяване на мускулите след интензивна тренировка. Протеинът подпомага това като осигурява аминокиселини, намалява мускулната болка и възстановява нивата на гликоген. 

Поддържа имунната система на ниво

Говорим много за това колко са важни протеиновите храни за възстановяване, спортни постижения и оформяне на тялото, но по-рядко споменаваме, че една от най-важните му роли е да поддържа имунната ни система в отлично ниво. Протеинът помага за производството на антитела, които предпазват тялото от инфекции. 

Как да си набавим достатъчно протеин?

Протеинът е като супергерой за нашето тяло – както споменахме вече, той отговаря за изграждането на мускулите, укрепването на костите и поддържането на кожата и косата здрави. Да си набавим достатъчно протеин не е никак трудно – можем да го открием както в любимите си храни, така и под формата на вкусни и практични хранителни добавки. Висококачествените източници на протеин включват:

  • Животински – пилешко, пуешко, риба, яйца, мляко и млечни продукти.
  • Растителни – бобови растения като леща, боб, грах, ядки и семена като бадеми, слънчогледови семки, зърнени храни като киноа, овесени ядки и  соеви продукти като тофу, темпе.

Ето и няколко вкусни идеи идеи за протеинови бомби:

  • Закуска: омлет с яйца и зеленчуци, йогурт с овесени ядки, плодове или смути 
  • Обяд: пилешка салата с киноа, риба на скара и зеленчуци
  • Вечеря: леща яхния, зеленчуков бургер с тофу или месо
  • Междинни хранения: протеинови хапки, бадеми, слънчогледови семки, протеинови барчета или протеинови палачинки

Ако се интересуваш от интересни, вкусни и бързи рецепти с високо съдържание на протеин, ти препоръчваме да гледаш това полезно видео.

Качествени протеинови продукти от Max Dynamics 

Max Dynamics разширява гамата си от висококачествени протеинови продукти под формата на готови за консумация хапки и смес за приготвяне на мъфини и палачинки. И двата продукта са с високо съдържание на протеин, страхотен вкус и перфектно допълнение към тренировъчния режим на всеки атлет и неговото оптимално представяне. Хапките са идеални за засищане преди или след тренировка, а сместа за мъфини и палачинки е вкусен и здравословен вариант за закуска или междинно хранене. Научи повече за новите ни продукти тук.