Полезна информация

6 ползи от суплементирането с BCAA

Проф. д-р Николай Бояджиев, ДМ, МЗМ – Национален консултант по спортна медицина

В човешкото тяло има хиляди различни протеини, които на практика създават нашата индивидуалност и неповторимост, но всички те са изградени от едни и същи, 20 на брой аминокиселини. Тези аминокиселини съставляват ‘градивните блокчета‘ на телесните ни протеини. Девет от тези 20 аминокиселини се определят като незаменими, което означава, че организмът не може сам да ги произвежда и те трябва да се набавят от храната. От тези девет, поради своята структура, три се определят като аминокиселини с разклонена верига (BCAA): валин, левцин и изолевцин. Последните се откриват във всички богати на протеини храни като яйцата, месото, млечните, някои растителни  продукти и пр. Освен това те са и разпространена хранителна добавка, предлагана под най-различни форми – във вид на прах, като таблетки и дори  като основна съставка в някои спортни напитки. В тази статия ще ти разкажем повече за ползите от суплементирането с BCAA и как именно тези аминокиселини могат да допринесат за подобряване на спортните постижения.

6 ползи от приема на ВСАА

В последните години се натрупаха обширни научни доказателства, които потвърждават положителните ефекти от приема на BCAA – валин, левцин и изолевцин. Ето кои са те:

Подпомагат изграждането на мускулна маса

Като част от групата на незаменимите аминокиселини, валинът, левцинът и изолевцинът стимулират протеиновия синтез в мускулите и по този начин подпомагат изграждането на тяхната маса. Едно изследване показва, че при практикуващите силови натоварвания, приемът на BCAA увеличава белтъчния синтез в тренираните мускули с 22%. Разбира се, за да се постигнат максимално добри резултати, е необходима пълноценна диета, с каквато да се приемат и всички останали аминокиселини.

Ускоряват възстановителните процеси след тренировка

Приемът на BCAA помага за намаляване на мускулните болки и ускоряване на възстановителните процеси след интензивни упражнения. Това се дължи на забавяне на процеса на разграждане на собствените белтъци в мускулите, т. нар. антикатаболен ефект на BCAA. Няколко проучвания сочат, че BCAA намаляват нивата на ензима креатинкиназа, който е основен индикатор за мускулно увреждане (лезия). Следователно, приемането на BCAA преди тренировка, може да ускори времето за възстановяване.

Пазят мускулите от разграждане

Мускулните клетки са изградени от мускулни фибрили (миофибрили), които се състоят от протеини, които от своя страна непрекъснато се рециклират - разграждат и възстановяват (катаболизъм и анаболизъм). Балансът между разграждането и синтеза им определя количеството протеин в мускула. Настъпването на атрофия на мускулите се свързва с по-интензивното разграждане на протеините в мускулните клетки в сравнение с техния синтез. Това се случва при хиподинамия, недохранване, хронична инфекция или имобилизация. В мускулите на човек огромен процент от аминокиселините в съкратителните белтъци (актин, миозин, тропонин, тропомиозин) са именно BCAA. Ето защо е важно да се приемат тези аминокиселини, за да се спре или забави процеса на ‘разрушаване‘ на мускулите.

Подобряват спортните постижения

Умората и дори изтощението са често следствие на всяка една интензивна тренировка. Бързината, с която те настъпват обаче зависи от няколко фактора, включващи интензивност и продължителност на натоварванията, условия на околната среда, както и вида на индивидуалния хранителен режим. И тъй като по време на тренировка мускулите буквално като гъба попиват BCAA приети през храносмилателната система, се препоръчва суплементацията с допълнително количество левцин, валин и изолевцин с цел поддържане на оптималната им бионаличност за мускулите. Така се избягва умората и подобрява спортния резултат. Повече подробности могат да се намерят в статията ни за ролята на електролитите в тренировките.

Подобряват чернодробната функция

Съществуват научни доказателства за това, че приемът на допълнително количество BCAA има превантивен ефект по отношение развитието на някои чернодробни заболявания, както и благоприятен ефект при вече наличието на такива. Това е така, защото BCAA подпомагат белтъчния синтез в черния дроб (който процес е една от най-важните чернодробни функции) и по този начин участват в поддържането на азотния баланс в организма.

Увеличават количеството на „полезната телесна маса“

Когато в една напитка се комбинират BCAA, L-carnitine, витамини и минерали, тя съчетава горепосочените положителни ефекти на разклонено верижните аминокиселини с добре известните на L-Carnitine – насочени към редукция на телесните мазнини, повишаване на издръжливостта, както и ефективното оводняване и зареждане с необходимите витамини и минерали.

Именно за това е разработена и това прави най-новата напитка от серията MaxDynamics. Тя съдържа 2500 мг BCAA и 2000 мг L-carnitine и освен това е без захар и с 0 калории. Тя не само зарежда с нужните витамини, минерали, BCAA и L-Carnitine, но и поддържа организма хидратиран, особено по време на високите летни температури.