Съвети

9 съвета за бързо възстановяване след тренировка

Това, което правиш след тренировка, е много важна част от резултатите, които преследваш. Било то натрупване на мускулна маса, загуба на тегло или подобрение на физическата издръжливост. Следтренировъчната рутина ти помага да поддържаш добър тонус и да възстановиш тялото си ефективно за следващата спортна активност. В тази статия ще разбереш повече за това какви стъпки да предприемеш, за да постигнеш максимални резултати. 

Как да ускориш възстановяването си след тежка тренировка

Не се пренатоварвай 

Започваме с най-важния съвет – опитвай се да не пренатоварваш тялото си по време на тренировка. Прекомерните упражнения на всяка сесия и липсата на адекватна почивка, ще ограничи спортните ти постижения и усилията ти за ефективно възстановяване. Затова съветът ни е да си изградиш план за тренировка, който разпределя равномерно упражненията, които правиш.

Носи компресионно спортно облекло 

Носенето на компресионно  облекло стана много обичайно сред спортистите през последните няколко десетилетия. Има сведения, че намалява риска от нараняване, повишава ефективността и ускорява възстановяването на мускулите. Можеш да откриеш по-стегнато или по-свободно компресионно облекло, в зависимост от твоите предпочитания. 

Приемай протеин за бързо възстановяване

Приемането на протеин преди тренировка под формата на хранителна добавка или като част от твоето хранене, помага за увеличение на мускулния протеинов синтез. Този процес спомага за натрупването на мускулна маса, както и за бързото възстановяване на тялото след силови упражнения. В зависимост от тренировъчния ти режим и целите, които преследваш, може да приемаш протеин по време и след тренировка. Ако искаш да научиш повече за това как да калкулираш правилно приема на протеин, прочети тук. 

Прави упражнения за разтягане 

Разтягаш ли се достатъчно след тежка тренировка? Стречингът е лесен и бърз начин да помогнеш на мускулите си да се отпуснат. Натрупаната млечна киселина се разсейва и това намалява риска от появявата на мускулна треска и болка. Освен това, правейки стречинг упражнения, ти даваш нужното време на организма си да нормализира сърдечния и дихателния ритъм. Така с няколкото допълнителни упражнения за разтягане ти се възстановяваш много по-бързо и правилно.

Вземи си леден душ

Може би звучи стресиращо, но “потапянето” в ледена вода носи много ползи за твоето тяло. Проучвания сочат, че мускулните разкъсвания, вследствие на интезивно физическо натоварване, се възстановяват по-бързо. Освен че намалява натрупаното напрежение в мускулите, ледената вода хидратира кожата, стимулира нервната система и укрепва имунната система. 

Храни се с балансирана диета

Знаеше ли, че дефицитът на важни хранителни вещества може да наруши способността на мускулите да се възстановяват правилно? Ето защо е препоръчително да се храниш здравословно и балансирано, като включваш достатъчно плодове, зеленчуци и протеин в менюто си. Друго генерално правило е да се стремиш да избягваш консумацията на ултра преработени храни.

Остани максимално хидратиран 

По време на тежки тренировки, ти губиш много течности, което може да доведе до дехидратация и значително по-бавно възстановяване. За да избегнеш този риск, те съветваме винаги да носиш със себе си бутилка вода или спортна напитка, които да те поддържат хидратиран и енергичен. Напитките, богати на електролити са твоят най-добър вариант при изпълнението на високо интензивни упражнения, защото те бързо възвръщат загубените течности и важни минерали. Научи повече за това – как електролите подобряват спортните постижения в статията ни по темата.

Масаж за пълноценно възстановяване

Масажът е един от най-ефективните начини да се възстановиш правилно след физическо натоварване. Ползите включват отпускане на напрежението в мускулите, подобряване на кръвообращението и гъвкавостта. Масажът също така е известен с това, че понижава стреса и подобрява качеството на съня. Затова те съветваме да се замислиш и да му дадеш шанс! 

Набавяй си достатъчно сън 

Трябва да си го признаем – времето е най-добрият лечител. В зависимост от натоварването, понякога тялото се нуждае просто от повече време, за да се възстанови напълно. Не бързай да се връщаш в залата, ако все още чувстваш значителна умора или болка. Добрият сън и почивката след тежка тренировка позволява процесът на възстановяване и да се случи с естествено темпо. Но дори тогава, не забравяй да се хидратираш! 

Ако искаш да постигаш невероятни резултати и да бъдеш винаги в топ форма, то трябва да зареждаш тялото си подобаващо. Max Dynamics ти предлага богат избор от висококачествени спортни напитки, които са създадени, за да подобрят твоето спортно представяне. Те съдържат нужните витамини, минерали, електролити и BCAA, които подпомагат бързото и ефективно възстановяване след физическо натоварване. Разгледай всичките ни продукти тук, избери любимия си вкус и се подготви за следващата си тренировка по най-добрия начин!