Съвети

Как да тренираш докато си в калориен дефицит?

Когато приемаш по-малко калории, отколкото гориш, тялото ти започва да черпи енергия от запасите от телесни мазнини. Това е добър начин да свалиш килограми и да подобриш физическата си форма, но трябва да се отнасяш с голямо внимание към процеса. Особено ако тренираш активно. Докато си в калориен дефицит, тялото ти не разполага с достатъчно енергия, за да изпълни всички физически дейности, на които е свикнало. Също така се нуждае от повече време да се възстанови след тренировка. Всички тези фактори могат да направят тренировъчния режим малко по-сложен. Ето как да се справиш успешно с това:

5 съвета как да тренираш ефективно в калориен дефицит

Увеличи приема на протеин

Да поддържаш отлични спортни постижения при ограничен прием на калории изисква правилно плануване на храненията. За оптимални резултати протеинът трябва да съставлява между 20 и 30% от общите дневни калории. Като приемът им преди тренировка зарежда тялото с необходимата енергия, за да се справи с упражненията. Ако искаш да научиш още за диетата по време на калориен дефицит, прочети тук.

Тренирай умерено

Докато си в калориен дефицит е много важно да не претоварваш тялото си. Интензивните тренировки без достатъчно почивка са по-малко ефективни, тъй като енергийните резерви бързо ще изчезнат. Когато спортното представяне е приоритет и приемът на калории е ограничен, е препоръчително да се съсредоточиш върху качеството пред количеството, особено по отношение на броя изпълнени серии. 

Прави повече силови упражнения

Основното предимство на силовите тренировки, докато си в калориен дефицит, е, че ти помагат да поддържаш мускулна маса, докато губиш мазнини. Плюс това, при постепенната загуба на тегло, ще забележиш, че се представяш много по-добре в определени упражнения, като например набирания и лицеви опори. Това ще ти даде допълнителна мотивация да продължиш с режима си, докато не постигнеш целта си. Ако се питаш колко често да правиш силови тренировки, много фитнес експерти препоръчват поне 2-3 пъти седмично, насочени към всички основни мускулни групи.

Почивай по-често

Тъй като тялото се възстановява по-бавно по време на калориен дефицит, трябва да си вземаш по-чести почивки между тренировките. Адекватна почивка означава също да отделиш достатъчно време за качествен сън. Умората, предизвикана от нередовни или накъсани модели на сън може да влоши твоето спортно представяне. Затова си създай един постоянен режим, който да следваш, за да бъдеш винаги в топ форма. 

Не забравяй да се хидратираш

Без значение на какъв хранителен или тренировъчен режим си, не забравяй да се хидратираш. Правилната хидратация по време на тренировка подобрява цялостно спортното представяне, подобрява съня, улеснява детоксикацията и помага при загуба на тегло. Имай предвид обаче, че много от спортните напитки, които обещават добра хидратация за тялото, съдържат захари, които добавят допълнително нежелани калории. 

За твоя спортен режим ти препоръчваме спортните напитки на Max Dynamics, които съдържат 0 калории и са подсладени със стевия. Те са идеалната добавка, когато гладуваш или си в калориен дефицит, като ще подпомогнат хидратацията и възстановяването ти след интензивни физически активности. Напитките от серията L-Carnitine и BCAA + L-Carnitine са особено подходящи при калориен дефицит, тъй като зареждат тялото ти с допълнително гориво, повишават тонуса и издръжливостта. Разгледай всички вкусове, които предлагаме в сайта и подобри своето спортно представяне още днес!