Полезна информация

Матча – Основни ползи

Матчата е вид зелен чай на прах, който оказва благотворно и положително влияние върху всички жизнени функции. Той може да бъде използван както за направата на чай за пиене, така и като съставка за хранителни продукти, като например едно от нашите протеинови барчета. В тази статия ще ти представим някои от най-важните ползи от консумацията на матча.

С какво може да бъде полезна матчата?

Едно от отличителните качества на матчата е високото й съдържание на антиоксиданти. Всъщност, тя има в пъти по-висока концентрация антиоксиданти от всяка друга суперхрана – 13 пъти повече от нара, 15 пъти повече от сините боровинки и 125 пъти повече от спанака! Това е от изключително значение за здравето, защото антиоксидантите помагат на тялото като подобряват деленето на клетките, предотвратявайки тяхното увреждане, причинено от свободните радикали и също така забавят процеса на стареене.

Друга важна полза от матчата е, че тя влияе много добре на имунната система. Причините за това са няколко. Една от тях е високото съдържание на някои витамини и минерали, сред които витамини A, В1, В2, В3, C, F, P, калий, магнезий, цинк и други. Другото, което прави матчата полезна за имунната система, е съдържанието на EGCg (Епигалокатехин галат), който помага в борбата с множество вирусни и бактериални инфекции.

Именно EGCg допринася за трета основна полза – засилено горене на калории. Той, в комбинация с кофеина, ускорява метаболизма по естествен начин и стимулират горенето на мазнини. Това ще помогне в постигането на целите ти независимо дали си професионален спортист или просто се стремиш към това да загубиш тегло.

Друг плюс от консумацията на матча е това, че тя намалява на лошия холестерол и същевременно увеличава добрия холестерол. Това помага в поддържането на здрава сърдечно съдова система, в производството на някои ключови хормони и в това да имаш по-добър метаболизъм.

Последната главна полза, която ще споменем, е високото съдържание на л-теанин. Той помага за намаляването на физическия и менталния стрес и в комбинация с кофеина позволява по-продължително повишаване на енергията. Л-теанинът също така подобрява фокуса и помага да бъдеш по-съсредоточен и ефективен в това, което правиш.

В тази статия научи за някои от причините, поради които консумацията на матча е добра за теб. Съветваме те винаги да имаш под ръка едно от нашите протеинови барчета с матча, които ще те заредят с енергия и ще се погрижат за твоето правилно възстановяване и здраве.

Ти си на ход!