Полезна информация

Ползите за здравето от трениране на тенис на корт

Защо да започна да спортувам тенис? Това е един интересен въпрос, чийто отговор се оказва строго индивидуален. Най-важно е да разбереш дали наистина това е твоята страст. Дали това е нещото, което наистина искаш да включиш в ежедневието си като хоби, начин за отпускане или пък да му се отдадеш изцяло. Няма как да разбереш докато не опиташ, нали?

Може би при повечето хора, които не са практикували и не са особено заинтересовани по темата, ще възникне въпросът „защо?“. Отговорите са много, а целта на тази статия е да ги даде в най-ясен вид.

Тенисът може да повлияе на практикуващия по два основни начина – психически и физически. Част от ползите, които можеш да срещнеш докато практикуваш тенис, са подобрена концентрация, подобрена координация на тялото, повишена издръжливост и бързина.

Този спорт тренира цялото тяло. Непрестанната динамика, изразяваща се в смяна на темпото на разиграванията, разнообразните удари, работата с краката и тялото, дори запазването на равновесие при удари от неудобни позиции, всеки компонент от този спорт тренира синхронно всички мускули в човешкото тяло. Ето защо, издръжливостта и физическата подготовка на и извън корта се оказват ключови в тениса.

Играта на тенис увеличава здравината на костите и тяхната плътност, чрез допълнително натрупване на костно вещество. Хората практикуващи спорт в млада възраст имат по-малък риск от развитие на остеопороза в напреднала възраст.

Също така практикуването на тенис в по-напреднала възраст е важен фактор за заздравяване на костите. Също така тенисът на корт е интелигентен спорт, изискващ концентрация на вниманието и предвиждане на ходовете на съперника. Доказано е, че тази комбинация от физическа активност и мозъчна стимулация има изключително благоприятен ефект върху изграждането на нови съдове в мозъка и подобряване на неговото кръвоснабдяване.

Психическото състояние на тенисистите е сред най-стабилните измежду професионалните спортисти, а сред личностните им черти неизменно присъства силен оптимизъм. Тенис тренировката, подобно на практикуването на други аеробни спортове, повишава нивото на ендорфини в мозъка. Това има болкоуспокояващ и релаксиращ ефект върху нервната система. В този ред на мисли, тенис тренировката е удачен завършек на натоварен работен ден.

Всяка тенис тренировка е свързана с продължителна и динамична игра с резки пикове, което води до значителен енергоразход и комбинация от аеробна и анаеробна тренировка. Според много автори чрез тенис се изгарят повече калории от тренировките на велоергометър, аеробиката и карането на колело. Това дава възможност да се поддържат здравословни нива на холестерол и телесни мазнини, което е предпоставка за добро сърдечно здраве. За един час игра на тенис могат да се изгорят 200-500 ккал в зависимост от килограмите на играчите и интензивността на играта. Когато се играе по двойки изгорените калории са по-малко, поради по-дългите моменти на изчакване.

Тенисът е комплексна тренировка за мускулите на цялото тяло, сърцето и ума, което респективно го прави един от предпочитаните спортове за поддържане на добро здраве и форма. Но тъй като натоварва всеки мускул, те съветваме, ако избереш да тренираш тенис на корт, да следиш винаги за правилната хидратация на тялото ти. Стреми се винаги под ръка да имаш от нашите изотонични напитки, които ще възстановяват изхвърлените с потта течности по време на твоята тренировка.

За максимални резултати избери MaxDynamics!