Полезна информация

Спортните напитки през летния сезон

Проф. д-р Николай Бояджиев, ДМ, МЗМ - Национален консултант по спортна медицина

По данни на консултантската Fortune Business Inside™ глобалният пазар на спортни напитки има непрекъснат тренд за растеж. Докато консумацията през 2018 г. е била на стойност 23.54 млрд. щатски долара, то през 2026 се очаква тя да достигне впечатляващите 32.61 млрд. щатски долара, т.е. с един ръст от приблизително 5% на годишна база.

Забележителният ръст се обяснява с увеличеното разнообразие в тази стокова група, с нарастване номенклатурата от овкусители, подсладители и адитиви, използвани за напитки. И не на последно място, причина е и повишения интерес към спорта, стремежа към здравословен начин на живот и респ. употребата на здравословни храни и напитки.

Специализираните спортни напитки осъществяват ефективна рехидратация на организма след физическо натоварване, възстановяват солевите и енергийните запаси на организма, подобряват спортните резултати и осигуряват бързо и пълноценно възстановяване на мускулите. Препоръчват се както за елитни спортисти, така и за практикуващите спорт само с цел поддържане на добра форма.

В зависимост от предназначението си напитките за спорта включват в състава си (самостоятелно или в комбинация) различни компоненти – електролити и витамини, въглехидрати, пептиди, свободни аминокиселини и пр.

Според Zenith International, 49% от консумацията на спортните напитки се пада на две държави - САЩ и Канада. Основен производител в Северна Америка е фирма GATORADE, към която функционира и един от най-авторитетните научно-изследователски институти, профилиран по проблемите на водно-електролитното равновесие и неговото поддържане при активен спорт. От друга страна, компанията ASIA PACIFIC осигурява 38% от световния пазар на спортни напитки, включващ главно Азия (Китай и Япония).

Най-широко потребление на спортни напитки в Европа има във Великобритания и Германия, което съставлява повече от 50% от общото потребление на стария континент.

Научните изследвания през последните години доведоха до консенсус между експертите от различни страни по света по отношение ефективността от употребата на специализирани спортни напитки, който може да бъде резюмиран по следния начин:

1. Организмът трябва да се хидратира добре още преди започване на тренировката. Това гарантира оптимални условия за работа на мускулите и означава следното: 2-3 часа преди физическото натоварване да се изпият 500-700 ml подходяща по състав специализирана спортна напитка. Времето е достатъчно до тренировката с урината да се отдели излишъка от течност (ако изобщо има такъв). Принципът е тренировка да се започва само при добре “напълнен” (но не и “препълнен”!) с течност организъм, т.е. натоварването трябва да се осъществява при оптимална клетъчна хидратация.

2. По време на самото натоварване също е необходимо да се поемат достатъчно количество течности. Това трябва да се случва на всеки 10-20 минути (съобразно интензивността на изпотяването). Преценката на ефективността на оводняването по време на натоварването става чрез измерване на теглото. Минималните телесни загуби означават, че хидратацията се провежда успешно.

3. По време на натоварване е необходим прием на допълнително количество соли. Те се губят с потта в значителни количества. Целесъобразно е компенсирането да започне още в началото на интензивното изпотяване.

4. Всеки спортуващ задължително трябва да изготви своя собствена програма за възстановяване на водните и електролитни загуби. Тя е индивидуална и не е разумно да се използват щампи.

5. Употребата на вода, вместо на специализирани спортни напитки категорично  трябва да се избягва. Тя може да предизвика сериозен водно-електролитен дисбаланс в организма.

От гледна точка на осмотичното налягане (тоничността) на разтвора, съпоставено с осмоларитета на телесните течности, спортните напитки се разделят на:

1. Изотонични – имат осмотично налягане близко до това на клетките и междуклетъчната течност. Резорбират се бързо в храносмилателната система, особено в организма на човек с продължително потоотделяне. За постигане на изотоничността, тази категория напитки съдържат минерали и известно количество въглехидрати. Изотоничните напитки се препоръчват по време на и след самото физическо натоварване.

2. Хипотонични – много бързо се резорбират и включат на мястото на загубените с потта течности. В състава им не се включват въглехидрати. Популярни представители на тази група са витаминизираните ароматизирани води.

3. Хипертонични – използват се за осигуряване главно на дневните въглехидратни нужди на спортистите и за попълване на гликогеновите депа в мускулите и черния дроб.

Спортните напитки имат за основна цел да предпазят организма от последствията на загубата на вода и соли. Известно е, че редукцията на телесната маса с 2% в резултат на загуба на вода при изпотяване драстично намалява спортната работоспособност (J Sport Sciences 2004; 22 917-927). При маратонци например, в условия на висока температура на окръжаващата среда,  загубата може да достигне дори до 8% от теглото (J Sport Sciences 2004; 22 57-63). Тогава се появяват и симптомите на дехидратация от страна на нервната система – намалена способност за концентрация, забавяне на процеса за вземане на решения и пр. Опитът показва, че ако загубим 1.5 kg от теглото си при натоварване, трябва да изпием 1.5 l течност.

Загубата на соли и преди всичко на натрий при спорт през топлите летни месеци също е опасно последствие на интензивното изпотяване. Предизвиква намалена работоспособност и възможност за концентрация. Идеалното средство на избор и в тази ситуация се явяват специализираните спортни напитки.

За подпомагане поддържането на водно-електролитния баланс на организма на спортистите и повишаване на тяхната работоспособност беше специално разработена серията специализирани спортни напитки MaxDynamics™.

1. MaxDynamics™ Isotonic Sports Drink 0.550 ml (в два варианта – бъз и лимон и кактусова круша), обогатени с 12 витамина и 4 минерала. Представляват нискоенергийни (2 kcal/100 ml) изотонични напитки, без аспартам и цикламат, подсладени със стевия. Електролитите в състава заместват загубените минерали по време на тренировка и увеличават абсорбцията на течностите в кръвоносните съдове, както и задръжката им за продължителен период от време в циркулацията. Така не само се избягва дехидратацията, но се подпомагат възстановителните процеси след натоварване. Витаминният комплекс, включен в напитката допълнително ускорява ресинтеза на АТФ в мускулите и елиминирането на свободните радикали, получени в резултат на екстремното физическо натоварване. Друго голямо предимство на изотоничните напитки MaxDynamics™ е, че те предпазват организма от хипогликемия.

2. MaxDynamics™ Sports Drink Zero Sugar 0.550 ml (в два варианта – банан и ягода и портокал), които също са обогатени с 12 витамина и 4 минерала. Осигуряват 0 kcal/100 ml, което ги прави подходящи за употреба при редуцираща диета и за диабетици! Включват натурален подсладител – стевия  (не съдържат аспартам, цикламат и кофеин!).  Манганът, цинкът, йодът и желязото в състава заместват загубите по време на тренировка. Витаминният комплекс, включен в напитката допълнително ускорява енергийния ресинтез.

3. MaxDynamics™ Active Water Mg + Zn 0.550 ml (в два варианта – лимон зелена ябълка) – активна вода, нискоенергийна напитка със стевия, обогатена с 12 витамина и 5 минерала, включително цинк и магнезий. Не съдържа аспартам, цикламат и кофеин!.  Магнезият и цинкът осигуряват оптимално възстановяване на мускулите след натоварването, а витаминният комплекс допълнително ускорява енергийния ресинтез.

4. MaxDynamics™ L-Carnitine 3000 Premium Sports Drink 0.750 ml (в четири варианта – лайм и мента, банан и ягода, синя малина и бъз и лимон) – Представлява L-карнитинова напитка, съдържаща 3000 mg L-carnitine, обогатена с витамини и минерали, поддържаща водния баланс, повишаваща тонуса и издръжливостта при физическо натоварване. Съдържа 0 kcal, подсладена със стевия. Напитката има доказан липолитичен ефект, което я прави подходяща за случаи на редукция на телесната маса.

Цялата гама специализирани спортни напитки MaxDynamics™ не съдържат забранени субстанции от WADA и Медицинската комисия на МОК, имат чудесен вкус и могат да се консумират от хора от всички възрастови групи, както от практикуващите силови и скоростно-силови спортове, така и от трениращите за издръжливост и силова издръжливост. Подходящи са както за общоподготвителния, така и за специалноподготвителния тренировъчен период. И не на последно място - осигуряват ефективно възстановяване по време на състезания с различна продължителност – безспорни факти, доказани в практиката.