Полезна информация

Видове магнезий и ползи от приема му

Магнезият е макроелемент, който е ключов за нормалния метаболизъм и производството на енергия в човешкото тяло. Също така той играе важна роля за мускулните съкращения, нервната система и мускулния тонус. В тази статия ще разгледаме някои от най-добре познатите видове магнезий и ще ти разкажем за ползите, които редовният му прием може да ти донесе, ако спортуваш активно.

Видове магнезий

Магнезият не се произвежда по естествен начин в телата ни и затова е нужно да си го набавяме. Единият начин е чрез храната, като той се съдържа в много храни – семена, зърнени храни, какао, ядки, бобови култури, плодове, т.н. Приемът на магнезий в органично състояние обаче не е най-оптималният начин за неговото усвояване. Именно с цел да се постигне по-добра ефективност при усвояване, магнезият е добре да се приема и като хранителна добавка. Има различни видове и форми магнезий в хранителните добавки,в зависимост от това за какво са предназначени. Ето някои от основните видове, за които трябва да знаете:

  • Магнезиев цитрат – Този вид магнезий е най-подходящ, ако целта е предотвратяването на магнезиев дефицит. Това е така, тъй като той се усвоява изключително лесно от тялото.
  • Магнезиев хлорид – Този вид също се отличава с доброто си усвояване и абсорбиране от организма, което го прави подходящ, ако целите ви са да допълните нивата на магнезий. Също така именно този вид е най-подходящ при използването на лосион за успокояване на крампи.
  • Магнезиев глицинат – Това съединение между магнезий и аминокиселината глицин е най-подходящият вариант, ако приемате магнезий с цел по-добър сън. 
  • Магнезиев оротат – Тази форма на магнезия съдържа оротова киселина, което е и причината много спортисти да се насочват към нея, тъй като се счита, че тя подобрява спортните постижения.
  • Магнезиев оксид – Това е най-разпространеният вид магнезий, но главният проблем при него е, че е значително по-трудно усвоим. Неговото предимство е в това, че помага при стомашно-чревни проблеми като подуване, киселини и т.н.

Ползи от приема на магнезий при спортисти

Както вече споменахме, магнезият е ключов за някои основни функции на тялото, като нормалния метаболизъм, съкращенията на мускулите и други. Но нека разгледаме ползите и извън чисто функционалните такива, за да разберем с какво друго може да ти помогне приемът на този минерал. 

Една от ползите на магнезия е, че той помага при мускулни и ставни болки. Той помага за отпускането на мускулите и сухожилията и това те да станат по-гъвкави, и по този начин облекчава симптомите. 

Друга полза, особено важна за спортисти, е предотвратяването на крампи, които често са предизвикани от липсата на магнезий. Също така, отпускането на мускулите, което позволява този минерал, помага и при възстановяването от мускулна треска след тежки натоварвания. 

Последна голяма полза, която може да е много важна за един спортист, е че магнезият намалява стреса благодарение на това, че успешно регулира нервната система. Това е особено важно по време на състезания, тъй като пълното спокойствие и психически баланс са ключови за високи спортни постижения.

В тази статия научи защо магнезият е важен за теб и защо е хубаво да ги приемаш. Ние от Max Dynamics ти препоръчваме да опиташ нашата активна вода, в която се съдържат над 1000 мг магнезий (в пъти над препоръчителния дневен минимум). Тя ще ти помогне да поддържаш добро здравословно състояние и да надминеш себе си.

Ти си на ход!