Полезна информация

Защо да пием вода обогатена с витамини и минерали

Проф. Николай БОЯДЖИЕВ, ДМ - национален експерт по спортна медицина

През последните години, особено популярни в световен мащаб станаха т.нар. фортифицирани/функционални (FF) храни и напитки. Както самото им наименование подсказва, това са храни и напитки, обогатени с вещества, които могат да подсилят някоя от функциите на определени клетки, тъкани, органи и дори на цели системи, а с това – да ускоряват възстановяване и да поддържат здравето на хора от различни възрастови групи), както деца, така и възрастни), поставени в различни условия на средата.

Към тази категория отнасяме и функционалните (активни) води – тези, които са обогатени с витамини и минерали. Такива са водите от серията  MaxDynamics™ Active Water Mg+Zn, с вкус на зелена ябълка и лимон.

Защо да пием точно тези функционални води? Какво ни дават в повече? С какво ни помагат? Краткият отговор е, че те съчетават няколко физиологични ефекта в едно – възстановяване на водни загуби (рехидратация), допълване на витаминните ни нужди и доставяне в оптимално съотношение на изключително важни за организма микро- и макроелементи.

MaxDynamics™ Active Water са функционални напитки, обогатени с 12 витамина. А защо са ни нужни витамините? Те са органични молекули, безусловно необходими за нормалния метаболизъм на човека. Не се синтезират в организма или се образуват в крайно недостатъчно количество. Потребностите от тях варират в зависимост от възраст, пол, сезон и начина на живот.

Добре известно е, че недостатъчният им прием води до влошаване на адаптационните възможности на организма, включително и на имунитета, като в определени случаи дори може да предизвиква някои заболявания.

И ето малко история: За жизнената необходимост от витамините, като неотменна съставка в храната пръв съобщава английският учен Уйлям Флетчър през 1905 г.  Той описва болестта бери-бери, срещаща се при хора с недостиг на витамин В1 и развиващи полиневрит. С недостига на витамин С се обяснява описаното от Джеймс Линдън още през 1747 г. заболяване скорбут, разпространен всред шотландските моряци, които прекарвали месеци наред в морето, без употребата на плодове и зеленчуци. През 1922 г., при изследването на болестта рахит, Едуард Меланби открива витамин D. През същата година Ивънс и Бишъп откриват витамин Е.

Известно е, че витамините се разделят на две основни групи – водоразтворими и мастноразтворими, като и двете са представени в напитките MaxDynamics™ Active Water. Към водноразтворимите отнасяме:

Витамин С  (аскорбинова киселина) – Има животни, които могат да го синтезират, но за съжаление, човекът не е от тях. Представлява метаболитен кофактор със силен антиоксидантен ефект. Контролира растежа на съединителната тъкан, вкл. на костите и хрущяла, капилярната пропускливост и заздравяването на раните. Увеличава устойчивостта на организма към инфекции.

Витамин В1(тиамин) подпомага превръщането на въглехидратите в енергия и нещо особено важно - обезпечава нормална функция на нервните клетки.

Витамин В2 (рибофлавин) участва в окислително-редукционните процеси в митохондриите на клетките, които са енергийните станции на организма.

Витамин В3 (ниацин, никотинамид) – предшественик на коензими в пътищата, доставящи енергия в организма - гликолизата, цикъла на Кребс и окислителното фосфорилиране.

Витамин Н (биотин)  – също е коензим на няколко ензима, катализиращи биохимични процеси в цикъла на Кребс.

Фолиева киселина  - отговорна е за синтезата на някои аминокиселини и пурини (ДНК), стимулира образуването на червените кръвни клетки. Дефицитът предизвиква изоставане в растежа и анемия.

Витамин В5 (пантотенова киселина) е важен за окислението и синтеза на въглехидрати и мастни киселини.

Витамин В6 (пиридоксин) се явява предшественик на пиридоксалфосфата – коензим участвуващ в реакциите на белтъчния метаболизъм.

Витамин В12 (цианкобаламин) пък участвува в метаболитните процеси, като стимулира образуването на червени кръвни клетки. При дефицит в диетата или при смутената му резорбция в червата, се развива т.нар. пернициозна анемия.

Групата на мастноразтворимите витамини в MaxDynamics™ Active Water включва:

Витамин А (ретинол) – важен е за много жизнени функции: силен антиоксидант, поддържа живота на епителните клетки, повишава защитата срещу инфекциозни агенти.

Витамин Е (токоферол) – антиоксидант, предотвратяващ окислението на ненаситените мастни киселини; поддържа структурата и функцията на клетъчните мембрани, стимулира репродуктивните функции на човека.

Витамин D (холекалциферол) – това е витамин с характеристика на хормон. Улеснява резорбцията на калция в храносмилателната система и по този начин поддържа калциево-фосфорното равновесие в организма.

С една бутилка (550 ml) MaxDynamics™ Active Water се доставят 100% от дневните нужди на организма  от тези 12 витамина!

Минералите, включени в MaxDynamics™ Active Water са магнезий, цинк, йод, желязо, манган. Магнезият регулира възбудимостта на нервната система, която от своя страна контролира мускулните съкращения. Цинкът участва в състава на важни за метаболизма ензими и е изключително важен за растежа и развитието на организма. Йодът е съставна част на йодсъдържащите хормони на щитовидната жлеза, а манганът – важен за функциите на митохондриите. Желязото пък е съставна част на хемоглобина, който пренася кислорода до клетките и предпазва от развитието на анемия. С една бутилка MaxDynamics™ Active Water се доставят 100% от дневните нужди от желязо!

И като допълнение – чудесният свеж вкус на функционалните води от серията MaxDynamics™  ги прави изключително атрактивни и подходящи за употреба във всяка възраст, както от спортуващи, така и от хора с умерено или дори ниско ниво на физическо натоварване, просто за здраве и удоволствие.