Съвети

5 невероятни ползи от плуването за тялото

5 невероятни ползи от плуването за тялото

Плуването е изключително популярен и предпочитан спорт сред хора от всякаква възраст и ниво, заради невероятните му ползи за организма. Най-значителната и добре известна е, че то натоварва както цялото тяло, така и сърдечно-съдовата система. Интересен факт е, че един час плуване изгаря почти толкова калории, колкото и бягането, без да натоварва ставите до такава степен. Освен това плуването може да се практикува по всяко едно време в годината, благодарение на закритите басейни, които предлагат удобно решение на спортистите в студените дни. Това са само част от предимствата на плуването! Продължавай да четеш тази статия, за да разбереш най-значимите ползи на този невероятен спорт за твоето тяло. 

Защо плуването е толкова полезно за тялото?

Не натоварва ставите

Едно от най-привлекателните предимства на плуването е, че не натоварва ставите, както тичането или фитнеса. Това го прави подходящ спорт за хора от всяка възраст, включително тези, които имат проблеми със ставите и тези, които искат да избегнат такива. Известно е още, че редовните тренировки във вода укрепват костите, тонизират мускулите и повишават физическата издръжливост. Плътността и съпротивлението на водата създават перфектните условия за една истински ефективна тренировка, която също така не вреди на тялото.

Тренира цялото тяло

Плуването ангажира почти всяка основна мускулна група, без значение какъв стил практикуваш. За оптимални резултати ти препоръчваме да плануваш тренировките си. Тъй като едни стилове са по-подходящи за кардио, като например кроула, а други са идеални за силови упражнения – например, бруста и делфина. Така че, независимо дали си начинаещ или опитен плувец, плуването предоставя изключителна възможност за трениране на цялото тяло и подобряване на физическата форма.

Подходящ спорт за хора с наранявания

Плуването е безопасен спорт за много хора, които се възстановяват от физически травми, като помага за намаляване на болката и бързо връщане към топ форма. Едно проучване показва, че хората с остеоартрит съобщават за значително понижаване на болката и сковаността на ставите. Те споделят, че изпитват по-малко физическо ограничение именно след участие в дейности като плуване и колоездене.

Подобрява качеството на съня

Изпитваш затруднения да заспиш? Плуването може да ти помогне да се справиш с инсомнията! Проучвания по въпроса сочат, че възрастни хора, които изпитват стрес и безсъние от забързания начин на живот, виждат подобрение в състоянието си след тренировка по плуване. Като причина за това се посочва, че водата създава чувство на релаксация и спокойствие. Мускулите се отпускат от температурата, което сигнализира на тялото, че е време за почивка, а умът се успокоява, като се фокусира върху движението и дишането във водата.

Гори калории и извайва тялото

Плуването е чудесен начин да изгориш калории и да постигнеш бързо мечтаната физическа форма. Количеството изгорени калории обаче зависи от теглото и от това колко интензивно плуваш. За да направиш сравнение – човек с тегло 70 килограма изгаря приблизително 423 калории на час, докато прави дължини с умерено темпо. Същият човек може да изгори до 715 калории на час, плувайки с по-високо темпо. 

За максимално ефективна тренировка е нужна хидратация

Тренировките във водата могат лесно да те подмамят, че организмът ти няма чак такава нужда от хидратация. Тъй като влажността и температурата на водата охлаждат тялото и ти се потиш по-малко, оставаш с впечатлението, че нямаш нужда от прием на течности. Това обаче съвсем не е така. Организмът ти все пак се дехидратира поради високата мускулна активност по време на плуване. 

С цел да поддържаш високи нива на енергия по време на интензивните тренировки във водата, ти препоръчваме да приемаш достатъчно течности. Ние от Max Dynamics разработихме специализирани спортни напитки, съдържащи в оптимални количества всички хранителни вещества и електролити, от които тялото ти се нуждае за максимално добро представяне и резултати. Вземи напитката BCAA + L Carnitine, обогатена с нужните аминокиселини, L-Carnitine, вимтамини и минерали. Тя ще те зареди с нужната енергия, ще повиши издръжливостта ти и ще подпомогне ускоряването на възстановителните процеси след тренировка. Научи повече за ползите от суплементирането с BCAA в статията ни по темата.

Готов ли си да се раздадеш на макс? Ти си на ход!