Съвети

Изгради добра сутрешна рутина с примери от професионални атлети и треньори

Колкото и да е изкушаващо да отлагаш алармата сутрин и да си подаряваш по още 5 минути сън, ще се учудиш колко е полезно… да не го правиш. Отлагането на алармата ти обърква както цикъла на съня, така и биологическия часовник на тялото. Всъщност, цялото това прекъсване на съня, което правиш сутринта има голяма вероятност да те накара да се чувстваш още по-изморен и замаян през деня. Затова ние сме тук да те мотивираме да си създадеш добра сутрешна рутина за по-добър фокус и издръжливост, като ти споделим как се подготвят най-успешните спортисти.

Луси Чарлз-Баркли – Професионална триатлонистка

Луси Чарлз-Баркли е английска професионална състезателка по триатлон, спонсорирана от Red Bull, известна с успехите си в състезания Ironman. Луси има няколко забележителни постижения в своя спорт, включително множество класирания на подиума на световното първенство Ironman в Хавай.

Луси разработва строга и успешна сутрешна рутина, която й позволява да получи оптимална тренировка, възстановяване и гориво, от което умът и тялото й се нуждаят. Денят й започва в 5:30 сутринта с чаша чай, след което се отправя за първите си тренировъчни сесии в басейна. Луси се връща за закуска и кафе и продължава с колоездене на закрито. Триатлонистката споделя още, че освен редовните тренировки, тя се стреми да отделя 10-12 часа сън на нощ. 

Друга част от сутрешната рутина на Луси е визуализирането. Част от нейната подготовка за състезание включва визуализиране на самото състезание в деня преди него. Това й дава допълнителна мотивация и спортен хъс. Ето какво можеш да опиташ и ти! Визуализирай си всяка сутрин за 3+ минути как денят ти ще премине блестящо, как ще мислиш и действаш по най-добрия начин в предстояща трудна ситуация и как ще направиш най-яката си тренировка досега. А ако се чудиш дали да избереш да тренираш навън като Луси или вкъщи, може да прочетеш последната ни блог статия по тази тема. 

Джес Уудс – Треньор по бягане и ултрамаратонец

Джес Уудс е треньор по бягане и ултрамаратонец, завършила над 18 ултрамаратона, включително 5 състезания на 160 км. В момента тя е треньор за Nike Run Club, вдъхновявайки и предизвиквайки тези, които бягат с клуба от есента на 2012 г.

Джес споделя, че става в 5:30 сутринта и приготвя енергизираща и балансирана закуска от овесени ядки със сушени плодове, за да подхрани сутрешното си бягане. За разлика от любителите на мотивационна музика по време на тренировка, Джес я пропуска, защото предпочита да се изгуби в мислите си, докато тича по пътеките. Все пак, ако Джес има нужда от допълнителен стимул, това е саундтракът на The Greatest Showman.

Не е нужно и ти да ставаш в 5:30 сутринта, за да бягаш, разбира се, просто трябва да избереш удобно за теб време и да се придържаш към него. Ставането по едно и също време всеки ден е важна част от сутрешната ти рутина. Позволява на тялото ти да влезе в добър ритъм, като така успяваш и да получиш максимално качествен и добър нощен сън. Ако имаш непостоянен час на събуждане, то ти нарушаваш вътрешния си часовник и увеличаваш риска да се чувстваш по-уморено през деня. 

Брет Хьобел – фитнес треньор и създател на програмата "20-минутно тяло"

Брет Хьобел е един от най-търсените експерти в САЩ за бърза загуба на мазнини, хранене и мотивация. Greatist, популярен и авторитетен уебсайт за здраве и уелнес, определя Брет като един от „100-те най-добри фитнес и уелнес инфлуенсъри” в света. 

Това, което споделя Брет за сутрешната си рутина е, че става последователно в 6:30 сутринта и отива на разходка с кучето си, без да носи телефона със себе си. Брет смята, че оставяйки мобилното устройство в самолетен режим, докато приключи сутрешната му рутина, е релаксиращ и спокоен начин да започне деня си. Друга важна част от рутината на фитнес треньора е – оправянето на леглото. Брет смята, че това е един лесен ритуал, който му помага да започне деня си организирано и окуражаващо. 

Извода, който можем да си направим тук е, че е изключително важно как започваш деня си. Проверяването на телефона рано сутрин и заравянето в информационни и новинарски сайтове, може да увеличи нивата на стрес и да намали продуктивността ти през целия ден.

Пълноценната закуска като част от сутрешната рутина

Пълноценната закуска и приемането на достатъчно течности сутринта е също така съществена част от поддържането на добра сутрешна рутина. Ползите от това са, че повишаваш енергийните си нива, зареждаш се с гориво за деня и подобряваш фокуса и концентрацията си. Ние от Max Dynamics смятаме, че изграждането на мощна сутрешна рутина е ключът към един по-успешен ден, затова те подкрепяме да постигаш най-доброто от себе си с нашите спортни напитки. 

За още полезни съвети и доза мотивация, прочети останалите ни блог статии.