Полезна информация

Как да се справиш с пролетната умора?

Ето, че пролетта дойде и дните са вече по-дълги и по-топли. Обикновено свързваме този сезон със свежо начало и подготовка за предстоящи почивки, но за някои пролетта носи умора, отпадналост и сънливост. Ако и ти се чувстваш така, не се притеснявай, не си сам. Най-вероятно изпитваш “пролетна умора”, която засяга много хора. В тази статия ще ти дадем съвети как да се справиш с постоянното усещане за отпадналост и как да повишиш тонуса си. 

Какво представлява пролетната умора?

Феноменът, познат като “пролетната умора”, наистина съществува и макар все още да не са направени достатъчно медицински изследвания в тази посока, има реални причини, поради които може да се чувстваш уморен или изтощен през това време на годината.

С приключването на зимата и настъпването на пролетта се увеличава и количеството слънчева светлина, която приемаш. Това води до промени в нивата на серотонина – хормонът на щастието. Докато този хормон се стабилизира и достигне нормалните си нива, е нормално да има резки възходи и спадове в отделянето му в организма. Тялото ти не може да се адаптира към тази промяна за една нощ, така че е възможно ти да изпитваш умора и летаргичност. 

Други промени, с които трябва да се справи организма ти през настъпващото пролетно време, е нестабилността на температурите и преместването на часовника. Замисли се само колко динамично се променя времето – сутринта е студено, през деня е топло и вечерта отново имаш нужда от зимното си яке.  Регулирането на температурата на тялото се влияе от тази променливост, което води до чести промени в разширяването и свиването на кръвоносните съдове

Една от най-явните причини за появата на пролетна умора остава сезонната смяна на времето. На пръв поглед може да не изглежда като голям проблем за функцията на организма, но все пак се нарушава биологичният му ритъм. В резултат на това може да изпитваш лека или силна неразположеност. 

Съвети за справяне с пролетната умора

Спортувай често

Ако изпитваш пролетна умора, има няколко неща, които можеш да направиш, за да се пребориш с нея. Съветът, който имаме за теб е да останеш активен, дори и да усещаш отпадналост. Спортуването е чудесен начин да повишиш енергийните си нива и да подобриш настроението си. Опитай се да правиш например 30 минути сутрешни упражнения, за да стартираш деня си освежен и зареден. Ако се чудиш дали да тренираш вкъщи или във фитнеса, ти препоръчваме да прочетеш нашата блог статия по тази тема. 

Осигури си достатъчно сън 

С увеличаването на дневната светлина тялото отново произвежда повече серотонин. От друга страна пък намалява производството на мелатонин – хормона на съня. Тази промяна заедно с преместването на часовника води до нарушение на биологичния часовник, така че е важно да си осигуряваш достатъчно часове сън. Съветът ни към теб е да се стремиш към поне 7-8 часа сън на нощ, за да помогнеш на тялото си да се адаптира към промените.

Избирай леки храни

Това, което всъщност се препоръчва през цялата година, може да има особено положителен ефект през пролетта: пий много вода и избирай леки храни, особено сезонни плодове и зеленчуци. Това гарантира, че получаваш достатъчно витамини, хранителни вещества и минерали. Балансираната диета, ти помага да повишиш енергийните си нива и да се преборите с умората. И обратно – преработените и тежките храни могат да доведат до скок и спад на нивата на кръвната ти захар, оставяйки те да се чувстваш още по-уморен и муден.

Приемай много течности

Наред с физическите упражнения, не забравяй да приемаш и достатъчно количество течности. Това е от съществено значение за поддържане на правилното функциониране на тялото ти и разбира се – в борбата с чувството на отпадналост. Увери се, че оставаш хидратиран не само по време на тренировка, но през целия ден.

Със изотоничните напитки и активната вода на Max Dynamics ти не само хидратираш тялото си, но получаваш и всички нужни витамини и минерали за деня. Подсладени с приятната на вкус стевия, тези напитки ще ти осигурят всичко нужно, за да се пребориш успешно с пролетната умора и да останеш енергичен и фокусиран върху постигането на целите си. Избери любимия си вкус и стартирай деня си по-свеж и зареден отвсякога!

За още полезни съвети и доза мотивация, прочети останалите ни блог статии.