Полезна информация

Какви са вредите от изкуствените подсладители за здравето

Изкуствените подсладители са често срещан заместител на захарта в храните и напитките. Принципът на тяхното действие е много прост – придават сладък вкус на хранителните продукти, без да увеличават тяхната калорийна стойност. Поради тази причина, много хора, които искат да регулират своето телесно тегло или търсят начин да намалят захарта, избират продукти с изкуствени подсладители. За тези продукти обаче все още няма достатъчно направени проучвания за дългосрочния им ефект върху организма. По тази причина не можем да ги категоризираме като напълно безопасни. Истината е, че изкуствените подсладители имат своите откровени недостатъци, които ние искаме да засегнем в тази блог статия. 

Какви са недостатъците от изкуствените подсладители?

Един от основните недостатъци на изкуствените подсладители е, че те могат да нарушат естествената способност на тялото да регулира приема на калории. Тъй като сладката храна сигнализира на мозъка, че приемаш нещо калорично и засищащо, то естествената реакция е да приемеш по-малко количество храна. Изкуствените подсладители обаче нямат този засищащ ефект, което води до повишен апетит и потенциално те кара да консумираш повече храна от необходимото. Освен това, много проучвания сочат, че редовната консумация на изкуствени подсладители може да причини нежелани реакции и редица здравословни проблеми. 

За да поддържаш балансирана диета и да водиш здравословен начин живот, е важно да бъдеш информиран относно действията на изкуствените и естествените подсладители върху организма. Нашият съвет е да се стремиш да избираш продукти, които съдържат естествени подсладители. Естествените подсладители са по-здравословна алтернатива на изкуствените подсладители, тъй като се извличат от растения и не съдържат никакви синтетични химикали. 

Най-често използваните изкуствени подсладители 

Аспартам

Аспартамът е един от най-широко използваните изкуствени подсладители в света и обикновено се използва като заместител на захарта в различни храни и напитки. Той е приблизително 200 пъти по-сладък от бялата захар и често е предпочитан от производителите поради по-ниската си цена в сравнение с естествените подсладители.

За аспартама е известно, че предизвиква множество нежелани реакции, поради съдържанието си на токсични киселини и фенилаланин. Според проучване от 2017г. в Nutritional Neuroscience, аспартамът се свързва с поведенчески и когнитивни проблеми, включително проблеми с ученето, главоболие, гърчове, мигрена, раздразнителни настроения, тревожност, депресия и безсъние.

Цикламат

Цикламатът е може би един от най-спорните изкуствени подсладители. Синтезиран е през 1937 г. и е много по-сладък от обикновената захар, около 30 до 50 пъти повече! Цикламатът също се използва като заместител на захарта, но поради сериозни опасения за здравето, се забранява като хранителна добавка в САЩ, а в останалите страни неговата употреба е сериозно регулирана.

Причина за притесненията са резултати от изследвания през 60-те години на миналия век, които предполагат, че цикламатът може да има канцерогенни ефекти. Наред с други здравословни описания, натриевият цикламат не се препоръчва да се употребява при бъбречна недостатъчност, както и по време на бременност и кърмене.

Захарин

Захаринът е другият особено популярен изкуствен подсладител, използван като заместител на захарта. Той е приблизително 300-500 пъти по-сладък от нея и често се използва в диетични и нискокалорични продукти. Тъй като захаринът изобщо не се усвоява от организма, това води до неговото натрупване в тялото, особено в бъбреците и пикочния мехур, където потенциално може да причини вреда.

Въпреки широкото му използване, захаринът е обект на противоречия поради потенциални опасения за здравето. Някои учени смятат, че захаринът съдържа канцерогенни вещества и е потенциално опасен за употреба, затова не препоръчват да се консумират напитки с този изкуствен подсладител, особено на гладен стомах.

Стевията – най-безопасната алтернатива на захарта

Стевията изпъква пред изкуствените подсладители като полезна и здравословна алтернатива на захарта. Тя е естествен подсладител, който се извлича от растението Stevia Rebaudiana и за разлика от изкуствените подсладители, които често се свързват с отрицателни ефекти върху здравето, стевията е некалорична и не съдържа никакви изкуствени съставки. В допълнение, тя има незначителен ефект върху производството на инсулин и нивата на кръвната захар, което я прави идеален избор за хора с диабет или тези, които искат да намалят приема на захар. Стевията също е богата на антиоксиданти и е доказано, че има противовъзпалителни и противоракови свойства. За да научиш още за предимствата на стевията, прочети нашата блог статия по тази тема. 

Ако търсиш начин да замениш захарта с нейна здравословна алтернатива, то ти препоръчваме да избереш стевията.  В Max Dynamics използваме стевия за подслаждане на почти всички наши продукти. Това включва серията от спортните напитки L-Carnitine 3000, изотоничните напитки с вкус на портокал, банан и ягода, както и всички протеинови барчета. Опитай ги сега и усети разликата!