Съвети

Превърни бягането в навик – 7 съвета за начинаещи

Бягането е изключително достъпен спорт, който носи множество ползи за физическо и психическото здраве. Нито ти трябва усърдна подготовка, нито екипировка. Трябва ти желание, хъс и сериозно отношение, за да се насладиш на чудесните ползи от този спорт. Знаем обаче, че началото е трудно и е възможно да се чувстваш несигурно как дори да започнеш да тренираш бягане. Затова в тази статия ти подготвяме 7 съвета, които се надяваме да ти помогнат да да превърнеш тичането в рутинната тренировка! 

7 съвета за начинаещи в бягането

Вземи си подходяща екипировка

Едно от предимствата на бягането е, че не изисква сериозна екипировка. Нужни са ти единствено удобни спортни обувки и екип. Важно е маратонките да ти дават добра опора на ходилото и сцепление с настилката. Относно дрехите – избери такива, които са изработени от дишащи материи, за да може тялото ти да се охлажда. Към екипировката си през лятото е също толкова важно да включваш слънцезащитен крем, шапка и слънчеви очила.

Не забравяй да направиш загрявка

Както и при останалите тренировки – загрявката е задължителна, за да избегнеш риска от травми и контузия. Подготвяйки тялото си предварително за физическото натоварване, ти му помагаш да се адаптира по-лесно към интензивността на бягането. В допълнение към това, е препоръчително да правиш стречинг и след тренировката, за да усетиш максимална полза от нея. Разтягането помага за подобряване на гъвкавостта, намаляване на мускулната треска и по-бързото възстановяване.

Започни бавно и с интервали бягане/ходене

Като за начало те съветваме да поддържаш бавно темпо и постепенно да го увеличаваш. Не се претоварвай, а се фокусирай върху изграждането на издръжливост, техниката си на дишане и движение. Разбивайки тренировката си на интервали от ходене и бягане ще ти помогне да подобриш точно тези неща, както и да създадеш навик за бягане без да си натоварваш тялото твърде много. Ако си новобранец, може да опиташ интервали от 1 минута бягане и 2 минути ходене.

Поддържай силна мотивация

Знаем колко предизвикателно може да бъде да поддържаш мотивацията си силна, когато започваш ново начинание. Затова те съветваме да си изградиш няколко тактики. Например може да разнообразяваш маршурите си за тичане, да изследваш нови такива или да започнеш да се подготвяш за някой маратон. Миксирай тренировъчния си план като се предизвикваш с допълнителни упражнения дори. Ако си фен пък на това да носиш слушалки, докато тренираш, те съветваме да си пускаш не само музика, но и подкаст или аудиокнига.

Храни се добре и се хидратирай

Без значение каква е целта, която гониш, е важно да се храниш правилно. Това означава и да не тичаш на гладен стомах. За да имаш достатъчно енергия, може да хапнеш някой въглехидратен снак до 90 минути преди тренировка. Препоръчваме ти протеиновите палачинки на Max Dynamics, които са идеалния снак преди бягане. След тренировка пък, мускулите ти ще имат нужда да се подхранят, затова е също толкова важно да си подготвиш пълноценно ястие. Не забравяй и да се хидратираш през целия ден за оптимални резултати.

Следи за прогреса си и бъди редовен

Да постигнеш напредък в бягането настина зависи от последователни усилия. Един от най-добрите съвети за начинаещи бегачи, които можем да ти дадем, е да бъдеш редовен. Да направиш няколко кратки бягания всяка седмица означава много повече отколкото да направиш едно героично усилие на месец. Освен това, редовното трениране ти позволява по-лесно да следиш своя прогрес, което пък ще те мотивира да продължаваш с още по-голям хъс. 

Почивката е също толкова важна

Бягането си е изключително изискващ спорт за тяло, което не е свикнало с него. Затова е важно да дадеш на мускулите си достатъчно време да се възстановят и изградят отново. Не трябва на всяка цена да тичаш всеки ден. Въпреки че ще отнеме известно време на тялото ти да се адаптира към новите спортни предизвикателства,  бъди търпелив и продължавай да тренираш. В тази статия от блога ни, може да откриеш полезна информация за възстановяването след физическо натоварване. 

Тичай на макс с Max Dynamics

Не само упоритата тренировка, но и добрата подготовка и грижата за тялото са важни за успеха с новите предизвикателства. Max Dynamics е тук, за да ти помогне да постигнеш целите си в бягането. Предлагаме ти богат избор от висококачествени спортни напитки, специално разработени, за да те изстрелят до нови спортни висоти. Всяка глътка от нашите напитки е заредена с необходимите витамини, минерали, електролити и BCAA, които ще ти помогнат да подобриш спортното си представяне, да се възстановиш бързо и ефективно и да извлечеш максимума от тренировките си. Разгледай всичките ни продукти на сайта. Ти си на ход!